2008. február 14., csütörtök

Gondolatok a szeretet parancsáról

"Nem mindegy, hogy valaki folyton ölel, vagy fojtón ölel!"
Ez volt az első mondat a tegnap esti magyarázatban.
Hát ez nagyon igaz.
Mindegyikben volt részem.
Egyik sem kellemes.
Vasárnaptól az esti igéket a hatodik parancsolat témakörben olvastuk.
Ha az utca emberét megkérdezzük mit ért e parancs alatt, valami ilyesmit hallanánk, hogy: gyilkosság, jobb érzésü emberek még oda mondják, hogy az abortusz is ide tartozik. De beszélhetünk itt még a háborúról vagy eutanáziáról stb.
2006-ban Háromszéken 6000 (hatezer) elsőssel kevesebb gyerek ment iskolába. Miért? Az abortusz miatt. Egy falunyi lakosságot tett ki ez a szám (a helyi újságban közölték 2006. augusztusában).
Harmadik gyermekünk amikor 4 éves volt, az egyik reggeli igében épp ezt a szakaszt olvastuk. Beszélgetés közben megkérdezte, hogy mi vártuk, hogy ő megszülessen? Örültünk neki?
Elmondtuk, nem csak hogy örültünk, hanem sokat imádkoztunk azért, hogy ő is megszülessen.
Következő nap csak ketten voltunk itthon, és ahogy az asztalnál ült, ezt mondta: anya én olyan boldog vagyok mert engem mindenki szeret.
Hány és hány ember születésének nem örültek és örülnek, ami miatt egy életen át úgy érzik, mintha megölték volna őket. Amikor a nőgyógyászaton praktizáltam láttam, hogy a nők milyen könnyen jönnek abortuszra. Lehet a fogorvoshoz egy foghúzásra nehezebben mentek el! Volt olyan anya is akinek egy évben 7 abortusza volt.
Hallottam egy nagyon kedves történetet. Egy anya elment az orvoshoz, hogy harmadik terhességét megszakítsa. Az orvos beszélgetett vele, gondolja jól át mire vállakozik. Határozott volt az anyuka a döntésében. Megegyeztek, hogy a következő alkalommal mikor jön, hogy elvégezze az orvos az terhesség megszakítást, hozza magával a másik két gyermekét is, de gondolja jól meg. Ekkor is kitartott a döntése mellett az anyuka, hiába mondta az orvos, hogy ez gyikosság, az egészségere is káros. Jó, mondta az orvos, de akkor a nagyobik gyerekével kezdem, majd a másodikat is megölöm, és azután a harmadikat is. Az anyuka nagyon megszégyelte magát és a harmadikat is megtartotta. Ez az orvos keresztyén volt.
A szavakkal is lehet ölni és pusztítani, rombolni.
Az esti igében a gyülölet mint gyilkos tett van említve. I. Jn,3:15v. Bátran mondhatjuk,
a harag, gyülölet hogy e parancsolat megszegése. Jézus arra kér bennünket, amikor új parancsolatot adott, hogy "egymást szeressük". Honnan ismerhető fel a szeretet? a szavainkból? Nem. Ami nemcsak szavakban, hanem tettekben is meg kell nyilvánuljon. "Akinek világi javai vannak, és látja, hogy az ő atyjafia szűkölködik, és bezárja előtte az ő szívét, hogyan marad meg abban az Isten szeretete?"17v. Ebben az esetben sokszor vétünk ez ellen a parancsolat ellen, mert ilyen esetben nem szép és kedves szavak hanem tettel kellenek. Az elmúlt időben több olyan embert láttam akik létszükséglet alatt élnek, mivel nem mindig van meg a napi betevő falat sem. Szomorú. Szomorú vagyok amikor látom, hogy a szemetes kukák tele vannak dobálva ennivalóval. Miért nem lehet inkább a rászorulóknak odaadni?

Istenem szeretném betölteni parancsodat, hogy lássam azokat akik nélkülöznek és éheznek.
Segíts, hogy tudjam kezemet kinyújtani a rászorulók felé, hogy abból amit nekem adtál, tudjak adni.

Nincsenek megjegyzések: