2014. május 25., vasárnap

Mi a fájdalom?


Sokszor feltettem e kérdést, amíg nem szembesültem vele, gyerekként, fiatalként. Bár abban a korban is van fájdalom, sokaknak bőven kijut belőle.  Ha csak egy fogfájásra, hasfájásra, lábfájásra netán izomlázra, vagy egy műtéti beavatkozásra ha gondolunk. Van ami mély nyomot hagyhat egyesekben. Különböző testrészünknek jellegzetes fájdalmai vannak. Melyik anya tudná a szülési fájást összekeverni más fájdalommal? A lüktető fogfájást is nagyon jól meg lehet különböztetni a felhorzsolt, sérült testrészünk fájdalmától.  A szív fájdalmát  azonban nem lehet hasonlítani vagy azonosítani más fájdalommal. Vannak olyan fájdalmak, amelyeknek nincsenek szemmel követhető jele. A reumatikus betegségeknek semmilyen látható nyoma nincs, de mégis borzasztó fájdalommal jár, minden mozdulat, lépés. Van aki magának is okoz fájdalmat, van aki másnak, vagy van akinek ezzel együtt kell élnie. A fájdalom  az az érzés, amit ha lehet elkerülnénk, kikerülnénk nagy ívben. Magam is így vagyok ezzel. De nem került el az életben engem sem a fájdalom, sem fizikailag, sem érzelmileg. A fájdalmat ellenségnek tekintjük, pedig sokszor kell, hogy azok megerősítsenek. Egy kedves barátnőm mondta nekem nemrég, hogy: az amiben nem pusztultál bele, abban fogsz megerősödni. Csendben csak reménykedem. Viszont tudom, hogy a fájdalom nagyon legyengít. Amikor a test legyengül sokféle betegség lesben áll. Ilyenkor kellenének az igazi segítségek, akik nem hagyják magára azt aki szenved. A háborúban a gyengéket, már csak kiszolgáltatták a pusztulásra, mert kinek kellettek? Mert nem volt idő az ápolásra, kötözésre, törődésre.

"Istenem, kérlek, hogy a fájdalomban, betegségben levőknek legyen pártfogójuk, segítőjük, hogy újra talpra álljanak, megerősödjenek. Ne szolgáltasd ki őket a gonosznak, aki arra vár, hogy tönkre menjenek. Hadd találjanak enyhülést nálad."  ... és hangtalanul csak suttogom a neveket ...

2014. május 19., hétfő

Hétfő


"Mert szeretetet kívánok én és nem áldozatot: az Istennek ismeretét inkább, mintsem égőáldozatokat." Hós. 6,6
Ezt az igét néhány napja olvastam. A szeretet fontossága van kiemelve. Pedig annyiszor hallottuk már, olvastunk róla, szép szavakba tudjuk bújtatni. Mégis annyi szeretetre éhes ember van körülöttünk, akik csak arra várnak, hogy szeretve legyenek. Kitől tanulhatunk?  Attól aki a Szeretet. Aki bemutatta, hogy milyen az igazi szeretet.  Nagyon pontos leírás van róla, utasítás, hogyan szeressünk, mégis a gyakorlatban sokszor mellé húzunk. Hajlamosak vagyunk inkább tenni valamit hamar, mintsem szeretni, megállni, meghallgatni vagy elhallgatni. Vagyis áldozni is lehet szeretet nélkül. Ez pedig mind hiábavaló. Tetszik a szeretet himnusza.
A vers második részében az istenismeret lényege van említve. Jó, hogy nincs kódolva az Isten ismerete. Valaki a következőt mondta: "Isten egészen másként mutatkozott be nekem, mint ahogy mások mutatták be."  Akik ismerjük Istent, mutassuk be Őt hitelesen másoknak, hogy megtalálják a Szeretetet.

2014. május 18., vasárnap

Ma semmi

olyan különös nem történik, ami megérne egy bejegyzést. Ma azért olyan dolog történik, ami megéri azt, hogy egy köszönetet mondjak. Nem egyet, kettő, hármat, ...sokat. Mert élek, mert ma is felkelhettem, mert erőt kaptam. Nem természetes ez, hanem kegyelem. 
Köszönöm.

2014. május 13., kedd

Összevont női kör

volt tegnap délután Perecsenbe a szilágysági kerülethez tartozó asszonyainak.  
Fiatalos lendülettel, lelkesedéssel szolgált felénk az Úr egy idősebb szolgálója. 
Nyugdíjas pedagógus, több könyv írója Frittman Lászlóné Budapestről. 
Élettapasztalatát amit az Urral átélt osztotta meg velünk, tanított.
Jó volt ismét közösségben lenni.
mindenki Magdi nénije

2014. május 4., vasárnap

Anyáknapja

van ma nálunk is.  
Boldog anyák napját!


Már ez is


emlék, hiszen a múltban volt.  Csak mi ketten félrevonulhattunk pár napra. Nagy szükségünk volt rá.